De Ammodo Science Award wordt elke twee jaar uitgereikt aan acht wetenschappers verdeeld over vier wetenschapsdomeinen. Met het winnen van deze prijs kunnen de onderzoekers de komende jaren ongebonden wetenschappelijk onderzoek doen naar fundamentele vraagstukken in hun vakgebied.
Rik Peels ontwikkelde een vernieuwend theoretisch kader dat verklaart hoe ogenschijnlijk rationele mensen tot extreme standpunten kunnen komen. Aan de hand van het concept niet-ideale rationaliteit laat hij zien dat complotdenkers niet per definitie onredelijk zijn maar juist volgens een eigen logica redeneren. Beperkte toegang tot informatie en bewuste afwijzing van bepaalde bronnen kunnen uiteindelijk leiden tot radicalisering. Door aan te tonen dat complotdenken, religieus fundamentalisme en terrorisme verschillende uitingen zijn van eenzelfde radicaliseringsproces, heeft hij een geheel nieuwe kijk op extremisme geïntroduceerd die cruciaal is voor effectievere preventie. (https://vu.nl/nl/nieuws/2025/ammodo-science-award-2025-voor-freek-van-ede-en-rik-peels)
Rik zegt zelf op LinkedIn dat hij het geld gaat gebruiken om verder onderzoek te doen naar ‘extremistische narratieven die de afgelopen jaren gegroeid en politiek veel invloedrijker zijn geworden’. Dit is naar aanleiding van gesprekken met o.a. Beatrice de Graaf over een eerste persoonsperspectief in radicaliserings-studies: ‘we moeten in de wetenschap naar extremisten zelf luisteren om hen beter te begrijpen’. Rik zegt dat dit zowel veldwerk betekent, als aanzienlijk meer theologie en filosofie in extremisme-onderzoek! (https://www.linkedin.com/posts/rik-peels-33a6967a_ammodo-science-award-2025-voor-freek-van-activity-7318139844906389504-HRRt/?originalSubdomain=nl)