Skip to main content

Project Adapt!

Wat we doen.

Play Video

Bekijk de video

In tijden van crisis komen de veiligheid, welvaart en de kernwaarden van een open samenleving al snel in gevaar

Gezien de toenemende frequentie, omvang en gevolgen van crises hebben we dringend behoefte aan op feiten gebaseerde inzichten die samenlevingen helpen een crisis te doorstaan en tegelijkertijd de kernwaarden van de open samenleving te beschermen. We moeten leren crises te doorstaan zonder te vervallen in maatschappelijke conflicten over kernwaarden en gedeelde identiteiten.

We beschouwen een crisisrespons als succesvol als de samenleving na de crisis gekenmerkt wordt door een relatief hoog vertrouwen in politieke instellingen, een behouden of versterkte sociale cohesie en een goed functionerende overheid met een hoge mate van legitimiteit.

Om te leren hoe we deze crises kunnen doorstaan, zijn we tot de volgende onderzoeksvraag gekomen: Wat verklaart het verschil tussen succesvolle en minder succesvolle crisisresponses en hoe kunnen deze lessen worden vertaald in aanpassingsstrategieën die samenlevingen kunnen gebruiken om door toekomstige crises te navigeren?

Onderzoeksvraag

Om te leren hoe we deze crises kunnen doorstaan, zijn we tot de volgende onderzoeksvraag gekomen:

Wat verklaart het verschil tussen succesvolle en minder succesvolle crisisresponses en hoe kunnen deze lessen worden vertaald in aanpassingsstrategieën die samenlevingen kunnen gebruiken om door toekomstige crises te navigeren?

In dit onderzoek richten we ons op drie soorten crises: pandemieën, gewelddadig extremisme, en natuurrampen. Adapt! heeft twee hoofddoelstellingen:

Het eerste doel is te achterhalen wat de bepalende factoren waren bij succesvolle reacties op crises in het verleden. Dit doen we door te kijken naar crises en rampen die zich hebben afgespeeld tussen 1800 en nu. Dit stelt ons in staat contextuele en historisch gefundeerde, bruikbare en uitvoerbare kennis te vergaren.

Ons tweede doel is het creëren van een permanente, open, internationale en interdisciplinaire infrastructuur. We richten de Adapt Academy op om deze doelstelling te bewerkstelligen.

Recente ervaringen met crisis laten zien dat een succesvolle crisisrespons meer vereist dan het hebben van voldoende economische, technologische of medische hulpmiddelen. Voor een succesvolle crisisreactie moeten samenlevingen ook gebruik maken van hun culturele, sociale en bestuurlijke capaciteiten. Onderzoek over dit onderwerp is echter beperkt en daarom zal onze onderscheidende bijdrage zijn dat wij ons richten op de maatschappelijke dimensie van crisisrespons.

Culturele capaciteiten hebben betrekking op de historische repertoires en symbolische hulpmiddelen die groepen in de samenleving gebruiken om een crisis te begrijpen en oplossingen te zoeken. Sociale capaciteiten hebben betrekking op het vermogen om samenwerking tussen verschillende sociale actoren te vergemakkelijken. Bestuurlijke capaciteiten hebben betrekking op het vermogen van een samenleving en haar publieke instellingen om tijdig een crisis te detecteren, de problemen die zich voordoen op te lossen en beslissingen te nemen in onzekerheid.

Samenwerking

Een belangrijk onderdeel van Adapt! is de samenwerking met verschillende groepen in de samenleving. We willen burgers en professionals samenbrengen om onderzoeksresultaten te vertalen naar instrumenten en strategieën die samenlevingen helpen om crises te doorstaan.

Play Video

Bekijk de video